dezynfekcja

Chociaż brzmią podobnie, oznaczają kompletnie różne procesy. Dezynsekcja i dezynfekcja – ich celem jest przywrócenie komfortu, czystości i bezpieczeństwa w korzystaniu z pomieszczeń zarówno zamkniętych, jak otwartych. Dotyczą jednak dwóch różnych rodzajów walki z zanieczyszczeniami. Poznaj najważniejsze różnice między dezynfekcją, a dezynsekcją!

Dezynsekcja

W największym skrócie, dezynsekcja polega na usunięciu zagnieżdżonych w danym pomieszczeniu owadów. Zalegają najczęściej w magazynach, spiżarniach, sklepach czy sypialniach. Dezynsekcja jest więc zespołem działań, których celem jest trwałe usunięcie owadów z danego terenu. Do najczęstszych szkodników, jakimi poddaje się dezynsekcję należą pluskwy, karaluchy, komary, muchy i muszki owocówki. Do dezynsekcji zalicza się także insekty szczególnie niebezpieczne, jak osy i szerszenie. Wtedy usuwa się ich całe gniazda.

Warto wiedzieć, że do os i szerszeni nie zgłasza się straży pożarnej, tylko firmę zewnętrzną specjalizującą się w usługach DDD.

Istnieją 3 metody usuwania insektów: chemiczne (za pomocą oprysków, żeli i środków chemicznych), fizyczne (ręczne zbieranie owadów) i biologiczne (za pomocą żywych organizmów, które są naturalnymi zagrożeniami dla nieproszonych owadów). To, z jakiej metody skorzystamy, zależy od rodzaju i skali problemu. Doświadczona firma DDD, po dokonaniu analizy jest w stanie dobrać odpowiednią metodę, która jest najbardziej skuteczna.

Dezynfekcja

Dezynfekcja z kolei jest nazywana również odkażaniem. Polega na dezynfekowaniu pomieszczeń z przeróżnych bakterii, wirusów, grzybów czy pleśni, które zalegają na ścianach, podłogach, sufitach oraz meblach. Robi się to po powodziach i zalaniach, ale także w wyniku innych okoliczności, jak po przebytej chorobie zakaźnej lub w formie kompleksowego, prewencyjnego oczyszczania.

Przed rozpoczęciem dezynfekcji należy jeszcze wykonać sanityzację wszystkich pomieszczeń, czyli wywietrzenie ich i wyczyszczenie. Pozwala to na użycie mniej środków odkażających (nie tylko dla oszczędności, ale również dla bezpieczeństwa).

Do metod dezynfekcji można zaliczyć wykorzystanie pary wodnej lub ozonu (ozonowanie), środków chemicznych typu alkohole, utleniacze, a także sposoby termiczno-chemiczne (środki działające w temperaturze do 60 stopni).
Rodzaj dezynfekcji jest zależna od rodzaju i liczby drobnoustrojów, jak i od temperatury pomieszczenia.

Artykuł powstał dzięki współpracy z firmą Cleanpest – dezynfekcja Warszawa.